Sandacz z patelni/karmelizowana kiszona kapusta z borowikami/blin ziemniaczany/purée z pieczonego selera

Sandacz z patelni/karmelizowana kiszona kapusta z borowikami/blin ziemniaczany/purée z pieczonego selera

Składniki (na 4 porcje):

  • 800 g filetu z sandacza
  • 50 g masła
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 1 średnia marchew
  • 100 g świeżych borowików
  •  5 g rozmarynu
  • 5 g świeżego tymianku
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 g natki pietruszki
  • 300 g selera
  • 350 g ziemniaków
  • 60 g mąki pszennej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 100 ml śmietanki 36 proc.
  • 60 g kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • 70 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • mikroliście do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i seler w skórkach pieczemy w foli aluminiowej w temperaturze 200°C przez około 40 minut (seler dłużej, do miękkości). Upieczone warzywa obieramy i przepuszczamy przez praskę.
  2. Do wystudzonej masy ziemniaczanej dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, połowę masła i jajka (żółtka dodajemy od razu, a białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy na koniec, po doprawieniu, delikatnie wkręcając). Następnie masę ziemniaczaną parujemy w formach silikonowych lub blaszkach w temp 85°C przez 20 minut. Tak przygotowane bliny ziemniaczane smażymy w głębokim tłuszczu.
  3. Do selera dodajemy śmietankę i blendujemy na gładką masę, doprawiając do smaku.
  4. Kiszoną kapustę odciskamy i smażymy z dodatkiem cebuli, czosnku i grzybów, podlewając wodą i doprawiając na koniec solą, pieprzem i cukrem.
  5. Z sandacza wyjmujemy ości, nacinamy skórę i smażymy na rozgrzanej patelni od strony skóry, następnie bastujemy poprzez wrzucenie masła i ziół.
  6. Gorące elementy dania serwujemy na talerz i tworzymy kompozycję z puréez selera, ryby, kapusty i blina. Rybę można skropić cytrusem lub dodać zioła.

autor: Tomasz Soczumski