
Sandacz z patelni/karmelizowana kiszona kapusta z borowikami/blin ziemniaczany/purée z pieczonego selera
Składniki (na 4 porcje):
- 800 g filetu z sandacza
- 50 g masła
- 400 g kiszonej kapusty
- 1 średnia marchew
- 100 g świeżych borowików
- 5 g rozmarynu
- 5 g świeżego tymianku
- 100 g wędzonego boczku
- 2 g natki pietruszki
- 300 g selera
- 350 g ziemniaków
- 60 g mąki pszennej
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 100 ml śmietanki 36 proc.
- 60 g kwaśnej śmietany
- 4 jajka
- 70 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz i cukier do smaku
- mikroliście do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i seler w skórkach pieczemy w foli aluminiowej w temperaturze 200°C przez około 40 minut (seler dłużej, do miękkości). Upieczone warzywa obieramy i przepuszczamy przez praskę.
- Do wystudzonej masy ziemniaczanej dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, połowę masła i jajka (żółtka dodajemy od razu, a białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy na koniec, po doprawieniu, delikatnie wkręcając). Następnie masę ziemniaczaną parujemy w formach silikonowych lub blaszkach w temp 85°C przez 20 minut. Tak przygotowane bliny ziemniaczane smażymy w głębokim tłuszczu.
- Do selera dodajemy śmietankę i blendujemy na gładką masę, doprawiając do smaku.
- Kiszoną kapustę odciskamy i smażymy z dodatkiem cebuli, czosnku i grzybów, podlewając wodą i doprawiając na koniec solą, pieprzem i cukrem.
- Z sandacza wyjmujemy ości, nacinamy skórę i smażymy na rozgrzanej patelni od strony skóry, następnie bastujemy poprzez wrzucenie masła i ziół.
- Gorące elementy dania serwujemy na talerz i tworzymy kompozycję z puréez selera, ryby, kapusty i blina. Rybę można skropić cytrusem lub dodać zioła.
autor: Tomasz Soczumski