
Startuje Wielkopolski Kucharz Roku 2025
To już dziś! 17 czerwca 2025 roku w Villi Natura w Dolsku rozpoczęły się zmagania w jubileuszowej edycji konkursu Wielkopolski Kucharz Roku im. Rafała Jelewskiego. Kto zwycięży? Przekonamy się już niebawem!
Komisja w składzie Joanna Ochniak, Dominik Brodziak i Tomasz Purol postanowiła zakwalifikować nie 9, a 12 zawodników, wracając do formuły z pierwszych edycji konkursu!
W programie m.in. masterclassy, pokazy kulinarne, a także panele dyskusyjne.
O Puchar Prezydenta Miasta Poznania oraz tytuł Wielkopolski Kucharz Roku 2025 powalczą:
1. Przemysław Szwak, Hotel K52, Restauracja Modra, Wrocław
2. Bartłomiej Brzozowski, Stena Line Polska
3. Kamil Tomczak, Restauracja Belle Epoque, Kalisz
4. Arkadiusz Kulczyński, Restauracja Rusałka Widok ze Smakiem, Poznań
5. Konrad Tomaszewski, Blow Up Hall, Poznań
6. Jacek Woźny, The Time, Młyńska 12, Poznań
7. Dominik Lorek, Lemon Resort Spa, Gródek nad Dunajcem
8. Paweł Stępniak, Hotel Fabryka Wełny, Pabianice
9. Bartosz Gorgol, Kamienica nr 6, Aleksandrów Łódzki
10. Bartosz Alboszta, Z Drugiej Strony Lustra, Szczecin
11. Damian Kobylecki, Courtyard by Marriott, Szczecin
12. Krzysztof Klimaszewski, Brasserie Selgros, Mysiadło
Zawodnik rezerwowy: Michał Świątkowski, Dwie Rzeki Centrum Konferencyjno-Bankietowe, Podkamycze.
Oto skład jury, które oceni dania przygotowane podczas konkursu Wielkopolski Kucharz Roku im. Rafała Jelewskiego. Jurorzy wezmą pod uwagę smak, estetykę, technikę, profesjonalizm i kreatywność:
1. Kurt Scheller - legenda kulinarna, międzynarodowy autorytet i mentor kucharzy w Polsce. Właściciel i główny trener Akademii Kurta Schellera,
2. Magdalena Ossowska - ekspertka kulinarna i edukatorka gastronomiczna. Przez dekadę współtworzyła kuchnię w niemieckiej restauracji YOSH uhonorowanej gwiazdką Michelin. Szefowa kuchni w Górecznik Karczma & Hotel oraz współwłaścicielka konceptu Posmakuj Potaśni
3. Marcin Budynek - szef kuchni i promotor kuchni regionalnej w kraju i za granicą, trener młodego pokolenia kucharzy i ambasador polskiego mięsa. Właściciel Tawerny Fisza Concept by Marcin Budynek w Augustowie i Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.
4. Sebastian Krauzowicz - kucharz, ambasador nowoczesnej kuchni polskiej, menedżer i trener Poland National Culinary Team OSSKiC oraz konceptu gastronomicznego Gwarno w Zakopanem.
5. Robert Echaust - doświadczony praktyk i zwycięzca licznych konkursów gastronomicznych, w tym dwukrotny laureat Wielkopolskiego Kucharza Roku 2008 i 2010, od początku zaangażowany w organizację konkursu.
6. Dawid Wysocki - szef kuchni z nowatorskim podejściem, doświadczenie zdobywał w prestiżowym Instytucie Paul Bocuse w Lyonie oraz u boku patrona konkursu Rafała Jelewskiego. Obecnie pełni rolę szefa kuchni bankietowej w Concordia Taste w Poznaniu.
7. Andrzej Andrew Truchlewski - specjalista w zakresie organizacji i logistyki kulinarnej, doświadczenie zawodowe zdobywał w Wielkiej Brytanii, Holandii i polskich koncernach spożywczych. Obecnie współpracuje z grupą Mróz S.A., tworząc koncepty ultrafresh.
8. Dawid Wojciechowski - pasjonat kuchni nowoczesnej, szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem. Executive chef w Copernicus Toruń Hotel i współorganizator Toruńskiego Balu Charytatywnego na rzecz podopiecznych Domu Młody Las.
9. Piotr Purol - szef kuchni z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem w restauracjach w kraju i w Irlandii, zdobywca złotych medali w Panel of Chefs Irland w latach 2016, 2017 i 2019. Obecnie szef kuchni w Strasznym Dworze w Chodzieży.