Obecność Polski na targach Seoul Food & Hotel 2025 w Korei

Obecność Polski na targach Seoul Food & Hotel 2025 w Korei

W dniach 10-13 czerwca 2025 roku w Seulu odbyły się jedne z największych targów spożywczych w Korei Południowej - Seoul Food & Hotel. Corocznie uczestniczy w nich około 1600 wystawców z 53 krajów. Nie zabrakło polskich przedsiębiorców i szefów kuchni!

Organizatorem stoiska narodowego podczas tegorocznej edycji targów był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który jest obecny na tych targach od 2018 roku. Ofertę zaprezentowało 21 przedsiębiorców z Polski.

Polskie firmy zaprezentowały kontrahentom z Korei i innych krajów Azji przekrojową ofertę polskiej żywności i napojów. Pod szyldem ?Poland tastes good? na stoisku KOWR promowane były m.in.: słodycze (pralinki, żelki, krówki, ciastka, śliwki w czekoladzie, batony), mleko i produkty mleczne, soki NFC i bio, smoothie, napoje funkcjonalne, cydry, przekąski z jabłek, napoje zbożowe i na bazie cykorii oraz ziół, kawior i produkty rybne, mięso wieprzowe, wędliny i przetwory z wieprzowiny, przyprawy, zioła i nasiona, kasze, mąki, dania gotowe, półprodukty dla przemysłu spożywczego.

Seoul Food & Hotel są traktowane przez organizatora targów jako platforma dla koreańskich importerów i dystrybutorów do zapoznania się z żywnością premium z całego świata oraz nowościami w branży spożywczej.

Z kolei szansą dla polskich eksporterów jest też duża baza klientów nastawionych na produkty jakościowe (prawie 52 mln ludności) oraz umowa o wolnym handlu pomiędzy Koreą a UE, która zniosła większość opłat celnych, także na produkty rolne.

Fot. Bożena Wróblewska