Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów 2025

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów 2025

We wtorek, 7 października 2025 roku w warszawskim EXPO XXI odbył się Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów. Wydarzenie po raz kolejny zgromadziło szerokie grono przedstawicieli sektora HoReCa, stając się gastronomicznym centrum Polski.

Za nami dzień pełen wrażeń. Bogata oferta wystawców, a także merytoryczny program Kongresu ponownie stały się przepisem na sukces.

Szefowie kuchni wraz z restauratorami podbili nie tylko stoiska wystawców, ale przede wszystkim scenę. W roli mówców wystąpili m.in.: Karol Okrasa, Robert Sowa, Jarosław Uściński, Adam Chrząstowski, Wojciech Harapkiewicz oraz Ernest Jagodziński. W ramach prelekcji poruszyli tematy, takie jak praca w gastronomii oczami młodych kucharzy, różnice pokoleniowe, obecne realia prowadzenia restauracji, wyzwania związane z otwieraniem nowych lokali, a także kreowanie marki osobistej szefa kuchni, uwzględniając chęć pogodzenia trendów z autentycznością.

Nie zabrakło również tematów związanych z wypaleniem zawodowym. Na pytanie, jak prowadzić biznes i nie wypalić się przez dziesięciolecia odpowiadali restauratorzy, w tym Alicja Than, Adam Gessler oraz Elżbieta Nitsze. W roli moderatora wystąpił Paweł Gruba.

Ponadto odbyła się prapremiera miniserii ?Szefem być?. W sześciu odcinkach mogliśmy obejrzeć sześć historii opowiadających o szefach kuchni: Robercie Trzópku, Jarosławie Uścińskim, Robercie Sowie, Erneście Jagodzińskim, Adamie Chrząstowskim oraz Jarosławie Walczyku. Ich historie pokazały, że to, co najważniejsze w drodze do sukcesu w gastronomii, to przede wszystkim szacunek, pokora i wytrwałość.

Punktem kulminacyjnym Kongresu była płomienna przemowa Jerzego Owsiaka. Opowiadając o historii Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy i Pol?and?Rock Festival, motywował restauratorów do podejmowania odważnych kroków na przekór licznym wyzwaniom, z którymi mierzy się branża.

Tegoroczna odsłona wydarzenia stała się także doskonałą okazją do networkingu i podtrzymywania relacji ? zarówno w biznesie, jak i tych towarzyskich.