
Kebab najpopularniejszym daniem w dostawie
To już dziś! 11 lipca 2025 roku wypada Światowy Dzień Kebaba. To jedno z ulubionych dań Polaków. Pojawia się jako zamówienie w dostawie średnio co 10 sekund - wynika z danych Pyszne.pl.
Kebab to danie, które awansowało z rangi street foodu jedzonego na szybko do kulinarnego fenomenu. Lokale w całym kraju prześcigają się w wymyślaniu coraz bardziej wyrafinowanych receptur, a coraz więcej postaci ze świata rozrywki i sportu otwierają własne kebabownie.
Oto ciekawostki i statystyki dostępne w serwisie
- W Gliwicach złożono zamówienie na kebaby i dodatki o wartości 2459 zł.
- Najwierniejszy obecnie fan kebaba na Pyszne.pl zamówił ich 321 w ciągu ostatniego roku, czyli niemal jednego dziennie.
- Liczba zamówień na wegańskie kebaby wzrosła o 8 proc. rok do roku, co pokazuje, że tym bliskowschodnim specjałem coraz częściej cieszymy się nawet wtedy, gdy wykluczamy z diety mięso.
Kebabowe rekordy
Ubiegłoroczny rekord (865 kebabów dla jednego użytkownika w ciągu roku) wciąż czeka na pobicie. Najwierniejszy fan kebaba w Polsce w 2025 roku pochodzi z Warszawy i w ciągu ostatnich 12 miesięcy kupił ich już 321 - to średnio niemal jeden dziennie.
W Gliwicach padł rekord wartości zamówienia - w grudniu ubiegłego roku zamówiono tam kebaby i dodatki o wartości 2459 zł w ramach jednego zamówienia. Co wchodziło w ten zestaw? Niemal wszystkie specjały szefa kuchni - od kebaba w cieście, przez Adana kebab, czyli grillowane, mielone mięso przyprawione ostrą papryką, aż po wersję z kurczakiem i w bułce.
Kebabowe stolice - nad Bałtykiem i na Podkarpaciu
Mimo że w liczbach bezwzględnych wciąż króluje Warszawa, to najwięcej zwolenników tej potrawy znajdziemy? nad morzem i na wschodzie Polski. Liczba zamówień w przeliczeniu na mieszkańca pokazuje, że do największych fanów kebabów należą mieszkańcy Kołobrzegu (oraz wypoczywający w nim turyści). Kebab po plażowaniu? Dla wielu to idealny sposób na dopełnienie relaksującego dnia nad morzem. W czołówce znajdują się także Gorzów Wielkopolski i Rzeszów.
Weekend? Czas na kebaba!
Najwięcej kebabów zamawianych jest w weekendy, a dokładnie w niedzielę, piątek i sobotę (w tej kolejności), głównie między godz. 18 a 20. Jak widać, kebab to nie tylko szybki lunch w pracy czy ratunek na nocny głód, ale przede wszystkim danie, które wybieramy, by zakończyć tydzień smacznym akcentem.
Kebabowe trendy
Kebab na cienkim czy na grubym cieście? Polacy pozostają wierni swoim faworytom, jednak nie oznacza to wcale, że nie rodzą się nowe trendy. Numer jeden to niezmiennie rollo, czyli kebab w zwartej, podłużnej formie zawinięty w cienki placek, np. tortillę, lawasz lub pitę. Za nim plasują się boxy.
Coraz większą popularnością cieszą się także kraftowe kebabownie, które stawiają na wysokiej jakości składniki i autorskie kompozycje smakowe. Zwracają uwagę odpowiednio doprawione i grillowane mięso, wyważone proporcje i rzemieślniczo wykonane ciasto. Zainteresowanie wzbudzają również nowe dodatki, takie jak ser - bułka z ciągnącymi się nitkami szybko znalazła swoich fanów także wśród użytkowników Pyszne.pl.
Dane serwisu wskazują ponadto, że coraz więcej osób zamawia również wegańskie wersje kebaba. W ciągu roku liczba takich zamówień wzrosła o 8 proc.
Fani kebaba mają w czym wybierać, zaczynając od klasyki, aż po roślinne alternatywy.