Czas na rybę! - wyniki

Czas na rybę! - wyniki

W dniach 3-5 października 2025 roku w przestrzeni Zamku Książęcego w Niemodlinie odbyła się ósma edycja konkursu Czas na rybę!. W pierwszej kolejności do rywalizacji przystąpili młodzi adepci kulinariów, a drugiego dnia pałeczkę przejęli szefowie kuchni. Odbyło się także forum Smaczna przemiana karpia oraz Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego.

CZAS NA RYBĘ! JUNIOR

W piątek, 3 października br. o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego walczyło sześć dwuosobowych drużyn złożonych z uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski. 

Zadaniem uczestników było przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem karpia opolskiego. Na wyserwowanie ośmiu porcji mieli 60 minut.

I MIEJSCE

Pierwsze miejsce zajęli Oliwia Wegner i Nikodem Budnik z potrawą: rolada z karpia/sos berneński/dynia/imbir/limonka/ciasto cygaretkowe/warzywa sous-vide/oliwa miętowa. Drużyna przyjechała ze szkoły - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie.

II MIEJSCE

Na drugim miejscu uplasowały się: Natalia Kozider i Magdalena Grzegorczyk, czyli laureatki ubiegłorocznej edycji konkursu. Tym razem przygotowały polędwicę z karpia w liściach z kapusty pekińskiej z kremem borowikowym, uszkami i sosem szafranowym. Przyjechały z Technikum nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej w Wodzisławiu Śląskim.

III MIEJSCE

Trzeci stopień podium zajęły Amelia Słanek i Anna Wysocka z potrawą: filet z karpia konfitowany w maśle palonym/emulsja z koperku/purée z pieczonego pasternaku/sos rieslingowy. Przyjechały z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach 

Co przygotowały pozostałe duety?

Julia Kudlińska i Miłosz Nowak

Karp w ziołowej glazurze z emulsją chrzanową na purée z buraka

Zespół Szkół w Sierakowie

Paulina Karmelita i Julia Ruszkowska

Karp w nori na zielonym purée w sosie cytrynowo-imbirowym z karmelizowanymi warzywami

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu

Tomasz Bigda i Hlib Fedorov

Rolada z karpia z cytrusami, sos limonkowo-szafranowy, śliwka suska sechlońska

Zespół Szkół  Gastronomicznych nr 1 w Krakowie

Potrawy były oceniane zarówno pod kątem degustacyjnym, jak i technicznym. Smak i estetykę potrawy oceniali jurorzy:

  • Krzysztof Malinowski - przewodniczący
  • Marek Namysłowski
  • Kurt Scheller
  • Marcin Soból
  • Jarek Walczyk
  • Krzysztof Wierzba

Zastosowane procesy technologiczne oraz pracę młodych kucharzy oceniali natomiast jurorzy techniczni:

  • Krzysztof Klimaszewski 
  • Jarek Uściński

CZAS NA RYBĘ! DLA PROFESJONALISTÓW 

Następnego dnia, 4 października br. za noże chwycili szefowie kuchni. O najlepsze danie z karpiem w roli głównej walczyło sześć dwuosobowych drużyn.

I MIEJSCE

Zwyciężyły Aleksandra Mosiewicz i Olimpia Kania, które w branży są znane jako Księżniczki Gastronomii. Reprezentowały restaurację Kuźnia Smaków w Złotym Stoku. Przygotowały potrawę: karp duszony w sosie maślanym/karp pieczony z morelą i pistacjami/smażony krokiet z karpia.

II MIEJSCE

Drugi stopień podium zajęli Paweł Ferenc i Sylwia Defińska z Restauracji Domolo w Dąbrowie Górniczej. Przygotowali potrawę: karp/pieczony por/gołąbek z żyta/mus grzybowo-karpiowy/redukcja z buraka.

III MIEJSCE

Na trzecim miejscu uplasowali się Bartosz Rosa i Jacek Woźny z Restauracji The Time w Poznaniu. Przyrządzili potrawę: karp smażony z chutneyem jabłkowym, boczniakiem, sosem karpiowo-pieczarkowym i tartaletką warzywną.

W jaki jeszcze sposób profesjonaliści przygotowali karpiowe dania?

Kamil Tomczak i Jakub Warszewski       

Karp miso, kiszona kapusta, galaretka waniliowo-migdałowa, tarta z groszkiem i wasabi, migdałowa espuma, bulion z vadouvan

Restauracja Belle Epoque w Kaliszu

Krzysztof Wlazło i Kamil Marques

Karp a la escabeche/migdał/ziemniak/kalarepa/cebula/soliród/mandarynka/bisque z karpia

Restauracja Winogrono w Grodzisku Mazowieckim

Dariusz Chojnacki i Konrad Tomaszewski

Karp opolski z rakami/topinambur/kurki/kapary dzikiego czosnku

Restauracja arte w Hotelu Blow up Hall w Poznaniu

Potrawy były ocenione pod katem degustacyjnym przez jurorów: 

  • Jean Bos
  • Krzysztof Gawlik
  • Wojciech Harapkiewicz
  • Iwona Niemczewska
  • Kurt Scheller
  • Robert Sowa
  • Krzysztof Szulborski
  • Jarosław Uściński - Przewodniczący Jury 
  • Wolfgang P. Menge

Oraz pod kątem technicznym, przez jurorów w składzie: 

  • Marcin Bielec
  • Marcin Przybysz
  • Paweł Stawicki

Wręczenie nagród nastąpiło podczas uroczystej gali przygotowanej pod kątem kulinarnym przez Mateusza Kwietnia.

- To była wyjątkowa edycja konkursu Czas na rybę!. Po raz pierwszy w historii w rywalizacji wzięła udział drużyna w pełni kobieca - i od razu zdobyła pierwsze miejsce! - podkreślają organizatorzy.

FORUM SMACZNA PRZEMIANA KARPIA 

W niedzielę (5.10.2025 r.) zorganizowano kolejne karpiowe wydarzenie - forum Smaczna przemiana karpia, podczas którego można było dowiedzieć się wiele o hodowli tej ryby, jej historii w Polsce  i na świecie oraz skosztować wyszukanych karpiowych potraw z rąk znakomitych szefów kuchni.

  • Robert Sowa z Wojtkiem Harapkiewiczem przygotowali karpia w azjatyckim stylu. 
  • Kurt Scheller z Jarkiem Uścińskim przeprowadzili degustację karpia w sosie piernikowym. 
  • Marcin Przybysz natomiast przygotował potrawę: bigosek karpiowy.

Goście forum mogli wysłuchać prelekcji profesora Jarosława Dumanowskiego oraz dr Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. Interesującym zakończeniem karpiowego weekendu była debata dotycząca karpia w gastronomii pomiędzy przedstawicielami gastronomii (Marcin Przybysz), przetwórstwa (Andrzej Kalita), producenta i promotora ryb (Jakuba Roszuka), historyka (prof. Jarosława Dumanowskiego). Debata  moderowana  była  przez szefa kuchni Kamila Klekowskiego - współorganizatora konkursu.

Gratulujemy!

Fot. Edward Trzeciakiewicz